Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość BLF

Orient Star WZ0081FA (PR World Time Sapphire WR 100)NEW FOTO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BLF

DSC01139.JPG

Czas pochwalić się nowym nabytkiem: Orient Star WZ0081FA

Nadajmy może jakąś zrozumiałą nazwę temu zegarkowi, niech będzie: Orient Star PR World Time Sapphire WR 100. Nie jest to oficjalna nazwa tego zegarka, ale trudno ciągle powtarzać w tekście nudny ciąg znaków WZ0081FA, zaś PR World Time Sapphire WR 100 dobrze oddaje naturę tego miłego zegarka.

DSC01230.JPG

Cena

Niektórzy czytelnicy nim ocenią walory użytkowe sprawdzają metkę z ceną. Dobrze, zacznijmy od ceny. Wg katalogu jest to 73'500 jenów czyli ok. 1'700 złotych. Zegarek nie jest sprzedawany w Europie; w zasadzie jest chyba dostępny tylko w Japonii, więc cena w złotówkach jest tylko umowną wartością (choć bliską prawdzie). Sprzedawca w Japonii daje ok. 20% rabatu, a polski celnik dołoży kupującemu mniej więcej tyle samo na poczet VAT. Koniec końców wychodzi na cenę katalogową. Ja mieszkam w Szwajcarii, więc ominął mnie polski VAT, ale to już inna historia.

DSC01146.JPG

Zegarek

Przejdźmy do sedna sprawy, czyli do zegarka.

Koperta jest umiarkowanej szerokości 40 mm (długość całkowita, od krawędzi do krawędzi to 48 mm). Gruba na 13 mm. Waży 159 g.

W zegarku tyka 21'600 razy na godzinę mechanizm Orient 46K z 21 kamieniami, o którym jest kilka słów na tej stronie: http://watches.zsebehazy.com/orient_caliber_46k.htm

WZ0081FA pojawił się na rynku w marcu 2006, aby zastąpić swego nieco mniejszego (38 mm) poprzednika WZ0011FA, którego zdjęcia znajdziecie tutaj: http://www.ittc.ku.edu/~jgauch/watch/orien...r/WZ0011FA.html

Rozbijmy na pojedyncze punkty opis Orient Star PR World Time Sapphire WR 100:

DSC01148.JPG

Orient Star - jest to jedna z kilku marek firmy Orient. Orient Star to linia ze średniej półki. W świecie zachodnim znana jest głównie marka "Orient" z charakterystycznym logo, gdzie dwa lwy podtrzymują herb z literą "O". Natomiast w Japonii Orient sprzedaje 9 linii męskich zegarków, zobaczcie na tej stronie: http://www.orient-watch.jp/product/ Górna półka to "Orient Star Royal", a popularne niedrogie zegarki są po prostu sygnowane marką "Orient". Orient Star - logo z literą "S" wpisaną w elipsę - plasuje się (cenowo i pod względem jakości wykończenia) po środku listy.

DSC01171.JPG

PR - Power Reserve; muszę przyznać, że miło mieć wskaźnik rezerwy chodu w zegarku z tej dość umiarkowanej kategorii cenowej.

DSC01202.JPG

World Time - funkcja pokazywania jednocześnie czasu na całym globie, była głównym magnesem, który przyciągnął mnie do tego zegarka. Pracuję z klientami w ponad trzydziestu krajach i spodobał mi się pomysł, że jednym spojrzeniem na tarczę zegarka ocenię, która godzina jest w danej chwili w miejscu, gdzie za chwilę zadzwonię. Ten zegarek pokazuje czas lokalny na 24 godzinnej obręczy, która przesuwa się z upływem czasu. Jak widzicie na zdjęciach, na pozycji godziny dwunastej jest Hong Kong, bo tak ustawiłem lunetę (w tej strefie czasowej znajduje się odział naszego biura, z którym najczęściej rozmawiam). Dzięki takiej pozycji lunety mogę szybko odczytywać czas lokalny w Hong Kongu. Rzecz jasna, można w ten sposób ustawić dowolne miasto. Jako ciekawostkę dodam, że wskazania czasu lokalnego nie zmieniają się płynnie, lecz "skokami" co pół godziny.

DSC01227.JPG

Sapphire - WZ0081FA ma szkiełko szafirowe i ma to dla mnie znaczenie. Od czasu kiedy kilka lat temu dostałem w prezencie zegarek Citizen ze szkiełkiem szafirowym doceniam przyjemność posiadania zegarka z szybką, która zostaje przejrzysta na zawsze. W tym modelu szkiełko jest pokryte od wewnątrz powłoką antyrefleksową (dodam, że powłoki nie było w poprzednim modelu WZ0011FA).

DSC01188.JPG

WR 100 - wodoszczelność na poziomie 100 metrów sprawia, że ten zegarek powinien dobrze znosić pływanie. Po raz kolejny odnosząc się do poprzedniego modelu (WZ0011FA) powiem, że tamten miał WR 50.

Rodzeństwo

Zdecydowałem się na Orient Star WZ0081FA (PR World Time Sapphire WR 100), mimo, że pierwotnie planowałem kupić inny zegarek: Orient World Timer CEY04001B - zdjęcie poniżej (dostępny wysyłkowo w USA za ok. $400).

post-0-0-91257700-1330658873.jpg

Jednak kupiłem nieco droższy model wybierając odrobinę elegantszą stylistykę Orient Star. Powstrzymałem się przed kupnem WZ0031FB z serii Orient Star Royal oferowanego za dwukrotność ceny mojego egzemplarza (cena katalogowa WZ0031FB to 189'000 jenów, zobaczcie jego zdjęcia: http://www.ittc.ku.edu/~jgauch/watch/orien...l/WZ0031FB.html).

Uwagi końcowe

Powyższe informacje pochodzą z rozmaitych źródeł dostępnych w internecie. Głównie ze stron japońskich, które czytałem korzystając z automatycznego tłumacza na język angielski.

Jest za wcześnie na moją osobistą wnikliwą ocenę tego zegarka - mam go dopiero od kilkunastu godzin.

Zakupu dokonałem mając dostęp jedynie do zdjęć. Zegarka nie mogłem przymierzyć, bo nie bywam w Japonii. Lecz to co zobaczyłem po otwarciu pudełka było dokładnie tym czego oczekiwałem. Jestem zadowolony z wyboru.

DSC01207.JPG

DSC01206.JPG

DSC01176.JPG

DSC01174.JPG

DSC01182.JPG

DSC01158.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje! :)

Bardzo fajny opis firmy Orient - zawsze człowiek czegoś nowego się dowie. Szkoda, że u nas wybór Orientów to tylko najniższa półka.

Zegarek ładny i ciekawy - pierścień World Time bardzo ładnie zrobiony, ma swój urok. Koperta wygłada na bardzo grubą w stosunku do średnicy - jakie są "wrażenia nadgarstkowe"?

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie interesujący zegarek.

Przyłączam sie do zapytania o "wrażenia nadgarstkowe"

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF

Wrażenia z pierwszej doby:

:arrow: faktycznie koperta jest grubsza o 2mm w stosunku do innego 40mm zegarka, który noszę (Hamiltona Jazzmaster Viewmatic), ale nie wydaje się to problemem;

:arrow: przez pierwszą dobę ciągłego noszenia dokładność -2 sek (ale chyba za wcześnie, by wyciągać jakiekolwiek wnioski);

:arrow: ładne i mocne podświetlenie;

:arrow: nosi się wygodnie.

Orient Star (pośrodku) pomiędzy Hamiltonem Jazzmaster Viewmatic (po prawej) i Citizenem Chronograph 6870 (po lewej):

DSC01244.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ati

Bardzo ciekawy i nietypowy:)

Gratuluje wspaniałego zegarka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF

Dla zainteresowanych, dodatkowe zrobione przeze mnie zdjęcia tego zegarka znajdziecie TUTAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BLF - świetny, szczególnie podoba mi się wykończenie werku oraz antyrefleks - przy tej cenie to naprawdę niezły smaczek :D

PS> Poproś moda aby przeniósł tą recenzję ma forum twórcze

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję - ciekawego zegarka

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość BLF

Orient Star towarzyszy mi w orientalnej podróży do Indii i spisuje się pierwszorzędnie.

Szczególnie tutaj doceniam jego praktyczność.

Indie mają dość nietypową strefę czasową (GMT +5,5h). Ale z tym zegarkiem orientacja w strefach czasowych to bajka. Wskazówki mam ustawione na czas lokalny, lunetę ustawiłem na godzinie dwunastej na czas środkowoeuropejski, więc na godzinie jedenastej mam czas GMT (bardzo ważny bo system komputerowy tutaj ustawiamy w czasie GMT), a na godzinie piętnastej widzę czas w naszym biurze technicznym w Kuala Lumbur (tj. strefa czasowa Hong Kongu). To wszystko obrazuje poniższe zdjęcie.

DSCN6481.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blf

Fajny opis i zegarek.

Chyba lepiej dla potomnosci, jak to przeniesiesz do Recenzji, a same zdjatka zostawisz w Galerii.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.