Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
genek

Steinhart czy Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Nadszedł czas aby znowu kupić jakiś zegarek i w tym celu zwracam się do Was z prośbą o poradę lub sugestię.

W zainteresowaniu diver z budżetem do 3000zł lub minimalnie powyżej. 

Oglądałem różne oferty takie, siakie i owakie, a to co grałbym pod uwagę to Steinhart Wolfram, może Glycine, może prosty Casio Oceanus lub Seiko Sumo lub bieda Marinemaster SPB077j.

Chciałbym aby zegarek miał solidną lumę więc Oceanus nieco traci w wyścigu.

Seiko z lumy słyną, jak to się ma w przypadku wymienionych Szwajcarów? Bardzo odstają w tym kryterium?

Glucinka wydaje się taka jakaś uboga/ pusta, nie wiem jak to określić, ascetyczna?🤔

Bransoleta zaś wydaje się jakby była ,,rozklekotaną", jakby miała za duże luki pomiędzy ogniwami. Czy tak jest w rzeczywistości?

Steinhart z tym metalowym/wolframowym bezelem wygląda spoko, a jak z lumą? Ktoś Was ma ten model lub go macał? Może podzielić się wrażeniami?

W końcu seikacze: czy poza niuansami w wyglądzie (indeksy, wskazówki, koperta) są jakieś zasadnicze różnice w wykonaniu które należy brać pod uwagę? Najbardziej leżą mi Seikacze...

A może macie jakieś inne sugestie? Jestem otwarty na propozycje.

Może np. Baby tuna? Może coś innego?

IMG_20250429_131336.jpg

IMG_20250429_131351.jpg

IMG_20250429_131427.jpg

IMG_20250429_131318.jpg

17159606080778106-jpg-gallery.big-iext153295668.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Patrzysz na duze divery - mnie sie nasuwa od razu Certina DS Action Powermatic 80: 43 mm, ceramiczny bezel, wersja 43 mm ma juz lepsze zapiecie bransolety.

Mechanizm P80 bedzie dokladny, lepszy niz to, co Seiko wklada w tym przedziale cenowym - choc serwis bedziesz mial ograniczony bo potrzebny jest uchwyt do blokowania balansu przy regulacji.

Stenek i Glycina blisko Rolmopsa wizualnie sa - jesli ci to pasuje to same zegarki sa solidne.

Sam mam Stenka Ocean 39 i byl to swiadomy wybor wiec jestem zadowolony bo jakosciowo w tej cenie ciezko go przebic.

Ps. Glycine jest bardzo plaska - co z jednej strony jest fajne bo pod mankiet latwo wchodzi, z drugiej - poteguje wrazenie "plackowatosci".

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, zegarek fajny 👌tylko...

cenowo znacznie ponad budżet 😑

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może warto poszukać czegoś z trytem? skoro na lumie Ci zależy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tańszych seiko to street tuna świeci pięknie. Solarek, przyjemnie się nosi.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SNE577 jest fajny ale skłaniam się raczej w kierunku klasyka 

Seiko-Prospex-Tuna-Solar-Black-SNE577P1-02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, genek napisał(-a):

Dzięki wielkie, zegarek fajny 👌tylko...

cenowo znacznie ponad budżet 😑

Przy cenie 4.000 PLN to raptem 1/3 ponad budżet - co to jest w przypadku tego forum 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Z tańszych seiko to street tuna świeci pięknie. Solarek, przyjemnie się nosi.

4 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Przy cenie 4.000 PLN to raptem 1/3 ponad budżet - co to jest w przypadku tego forum 😆

😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, genek napisał(-a):

😆

Street tuna ze 2k kosztowała, zdaje się.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi