zbyszke 11 #1 Napisano 8 Czerwca 2008 Bylem jak co miesiac na aukcji zegarkowej. Lezala sobie, taka niechciana, nikt na nia nie zwracal uwagi... No to przygarnalem, to juz druga w klubie (podobna, ale z inna koperta i biala tarcza ma forumowicz: miromat) Omega Constellation Electronic f300. Dopracowana tarcza (niebieska z giloszowaniem), pieknie dobrane wskazowki, podobne troche do wskazowek w chronografie Poljota. Swietny pomysl z bialym sekundnikiem, jest bardzo kontrastowy. Czerwone logo Omegi, charakterystyczne dla modeli kamertonowych. Srebrne omramowania indeksow, wskazowek, okna datownika: Oryginalna koronka: Piekne IMO "prazkowanie" tarczy z powtarzajacym sie wzorem: Dekiel porysowany :sad: , zegarek niestety musial trafic kiedys w lapy jakiegos domoroslego bateryjkarza :evil:: Branzoleta niestety nieoryginalna: I serce zegarka. 12-to kamieni0wy kaliber Omega 1250 na licencji tworcy mechanizmu kamertonowego, firmy Bulova: Zegarek dyskretnie "buczy", co absolutnie nie przeszkadza w uzytkowaniu. W ciagu dnia, przy minimalnym halasie z otoczenia, dzwiek wydawany przez kamerton jest praktycznie nieslyszalny, nawet przy przylozeniu zegarka do ucha. Wskazowka sekundowa plynie, nie widac zadnych skokow (w koncu to czestotliwosc 300 Hz w stosunku do 4-5 Hz czestotliwosci zegarkow mechanicznych). Bardzo dokladny - w ciagu pierwszych 24 h mojej eksploatacji przyspieszyl mniej niz 1 sekunde. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yargoth 1 #2 Napisano 9 Czerwca 2008 Świetna! Kamertonik to jest to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #3 Napisano 9 Czerwca 2008 Chyba jedna z najładniejszych wersji F300 - gratuluję nabytku! :smile: Kameronowe czasomierze to bardzo fajny kawałek historii i warto mieć jakiegoś w koleckcji... 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 3642 #4 Napisano 9 Czerwca 2008 poprostu ekstra ta omega ! już od dawna na taką poluję i ciągle nic... :mad: tylko ta bransoleta... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #5 Napisano 9 Czerwca 2008 Jesli to nie tajemnica, to ile cię kosztowała? 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 3642 #6 Napisano 9 Czerwca 2008 Jesli to nie tajemnica, to ile cię kosztowała? no właśnie też by mnie to interesowało :wink: swoją drogą to chyba drożej niż automat :???: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #7 Napisano 10 Czerwca 2008 Gratuluje sympatycznego widelca i jestem ciekaw ile batreia ci pociagnie , bo starcze accutrony mocno ssaly. pozdrawiam 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DonDonov 1 #8 Napisano 10 Czerwca 2008 Gratuluje sympatycznego widelca i jestem ciekaw ile batreia ci pociagnie , bo starcze accutrony mocno ssaly. pozdrawiam Tzn. ilemniej więcej? Zegarek wspaniały, kiedyś omal nie straciłem głowy na Zenith'a z podobnym mechanizmem :oops: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #9 Napisano 10 Czerwca 2008 7 do 9 miesiecy na porzadnej baterii - duracel:) (M6)ale dzwiek bardzo lubie:), 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yargoth 1 #10 Napisano 10 Czerwca 2008 Co ciekawe w latach 70tych f300 był droższy od PloProfa(za którego teraz trzeba zapłacić krocie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #11 Napisano 10 Czerwca 2008 Nie wiem, czy Was nie zalamie, ale za ten zegarek (przeciez w calkiem niezlym stanie) zaplacilem w przeliczeniu 450 zl. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DonDonov 1 #12 Napisano 10 Czerwca 2008 Nie wiem, czy Was nie zalamie, ale za ten zegarek (przeciez w calkiem niezlym stanie) zaplacilem w przeliczeniu 450 zl. Mogłeś już się zlitować i nie pisać.. :cry: :cry: :cry: :wink: Tym większe GRATULACJE - dobre źródło masz Zbyszku! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #13 Napisano 10 Czerwca 2008 Nie wiem, czy Was nie zalamie, ale za ten zegarek (przeciez w calkiem niezlym stanie) zaplacilem w przeliczeniu 450 zl. To ja dałem jeszcze mniej (dużo, dużo mniej) i to w dodatku w pakiecie z paroma ruskami, atlanticem do czyszczenia i dwoma Zenitami (aparatami). Nie, nie wykorzystałem sprzedawcy, sam na początku nie wiedziałem czy to oryginał, kupowałem w ciemno, ale się opłaciło.A co do prądożerności to rzeczywiście ciągnie jak smok, srebrowy Energizer wytrzymał 5 miesięcy. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #14 Napisano 11 Czerwca 2008 Po czterech dobach przyspieszyl sumarycznie okolo 2,5 sekundy, noszony codziennie co najmniej kilka godzin (konkurencja na nadgarstku jest ostra, musze przeciez dokrecac automaty :grin: ). Dzieki za pochwaly, zegarek jest piekny IMHO i z taka dokladnoscia stanowi alternatywe dla zegarka kwarcowego (zeby miec jakis punkt odniesienia przy nastawianiu mechanikow, kiedy nie ma dostepu do netu :mrgreen: ). Nie wiedzialem, ze one byly tak pradozerne, ale z kolei wymiana baterii wydaje sie dziecinnie prosta, nawet dla mnie, kompletnego technicznego antytalencia. Ceny zegarkow kamertonowych sa bardzo atrakcyjne, zczasem pewnie bedzie drozej. Mam natomiast pytanie o konserwacje. Co w takim zegarku trzeba czyscic i smarowac i jak czesto? 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #15 Napisano 12 Czerwca 2008 A jak u ciebie wygląda gumowa uszczelka dekla? Bo u mnie z biegiem czasu rozpuściła się tworząc coś w rodzaju smolistego lepisze, które wprawdzie uszczelnia w stopniu podstawowym, ale brudzi łapy. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #16 Napisano 12 Czerwca 2008 He, he, znam ten bol, tez bylem matka :mrgreen: :mrgreen: . W moim oryginalna uszczelka zostala (dawno temu?) usunieta, pewnie sie rozpuscila, tak jak u Ciebie. Jakis Szwed-spryciula uszczelnil dekiel... UWAGA! UWAGA!... PAPIEREM tak, ze mam bardzo gustowna, biala, papierowa "uszczelke". Jeszcze sie nie zastanawialem, co ztym zrobic. Kontaktu z woda i tak bede unikal. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 3642 #17 Napisano 12 Czerwca 2008 Jeszcze sie nie zastanawialem, co ztym zrobic. Kontaktu z woda i tak bede unikal. w mojej konstelacji co prawda automatycznej ale też z tych lat uszczelka także była taka ledwie żywa dlatego udało mi się dopasować jakąś. aha i jeszcze cały środek latał w kopercie więc blaszki mocujące lekko podgiąłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorzp 0 #18 Napisano 12 Czerwca 2008 dlaczego firmy wycofały się z produkcji kamertonów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #19 Napisano 12 Czerwca 2008 dlaczego firmy wycofały się z produkcji kamertonów? bo to była era tuż przed kwarcami, tańszymi i dokładniejszymi. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #20 Napisano 13 Czerwca 2008 dlaczego firmy wycofały się z produkcji kamertonów? bo to była era tuż przed kwarcami, tańszymi i dokładniejszymi. Dokladnie, plus to, ze wtedy wszyscy zaczynali byc zafascynowani wyswietlaczami cieklokrystalicznymi w kwarcach, a klasyczne tarcze ze wskazowkami szly w odstawke. Pradozernosc (w stosunku do kwarcow) tez chyba grala jakas role. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #21 Napisano 13 Czerwca 2008 Dokladnie, plus to, ze wtedy wszyscy zaczynali byc zafascynowani wyswietlaczami cieklokrystalicznymi w kwarcach, a klasyczne tarcze ze wskazowkami szly w odstawke.Pamiętam że w latach 70-tych moim marzeniem był ruski zegarek kwarcowy Elektronika, grubości chyba 2 cm, który zdobyłem niemałym kosztem :mrgreen: 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach