Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zbyszke

300 Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem jak co miesiac na aukcji zegarkowej. Lezala sobie, taka niechciana, nikt na nia nie zwracal uwagi...

No to przygarnalem, to juz druga w klubie (podobna, ale z inna koperta i biala tarcza ma forumowicz: miromat) Omega Constellation Electronic f300.

Dopracowana tarcza (niebieska z giloszowaniem), pieknie dobrane wskazowki, podobne troche do wskazowek w chronografie Poljota. Swietny pomysl z bialym sekundnikiem, jest bardzo kontrastowy. Czerwone logo Omegi, charakterystyczne dla modeli kamertonowych. Srebrne omramowania indeksow, wskazowek, okna datownika:

83dbdf6564a9df3d.jpg

Oryginalna koronka:

bbfc535451dc92c7.jpg

Piekne IMO "prazkowanie" tarczy z powtarzajacym sie wzorem:

8d0ccc0d5b16316b.jpg

Dekiel porysowany :sad: , zegarek niestety musial trafic kiedys w lapy jakiegos domoroslego bateryjkarza :evil::

4af457fe62ffb5dd.jpg

Branzoleta niestety nieoryginalna:

b1a28edcd1e19e02.jpg

I serce zegarka. 12-to kamieni0wy kaliber Omega 1250 na licencji tworcy mechanizmu kamertonowego, firmy Bulova:

ffb492d1ac2af4e4.jpg

a45ab02cb12d5e0b.jpg

Zegarek dyskretnie "buczy", co absolutnie nie przeszkadza w uzytkowaniu. W ciagu dnia, przy minimalnym halasie z otoczenia, dzwiek wydawany przez kamerton jest praktycznie nieslyszalny, nawet przy przylozeniu zegarka do ucha. Wskazowka sekundowa plynie, nie widac zadnych skokow (w koncu to czestotliwosc 300 Hz w stosunku do 4-5 Hz

czestotliwosci zegarkow mechanicznych). Bardzo dokladny - w ciagu pierwszych 24 h mojej eksploatacji przyspieszyl mniej niz 1 sekunde.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna! :) Kamertonik to jest to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jedna z najładniejszych wersji F300 - gratuluję nabytku! :smile:

Kameronowe czasomierze to bardzo fajny kawałek historii i warto mieć jakiegoś w koleckcji...

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu ekstra ta omega !

już od dawna na taką poluję i ciągle nic... :mad:

tylko ta bransoleta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to nie tajemnica, to ile cię kosztowała?

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli to nie tajemnica, to ile cię kosztowała?

no właśnie też by mnie to interesowało :wink:

swoją drogą to chyba drożej niż automat :???:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje sympatycznego widelca i jestem ciekaw ile batreia ci pociagnie :), bo starcze accutrony mocno ssaly.

pozdrawiam

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gratuluje sympatycznego widelca i jestem ciekaw ile batreia ci pociagnie :), bo starcze accutrony mocno ssaly.

pozdrawiam

Tzn. ilemniej więcej?

Zegarek wspaniały, kiedyś omal nie straciłem głowy na Zenith'a z podobnym mechanizmem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 do 9 miesiecy na porzadnej baterii - duracel:) (M6)

ale dzwiek bardzo lubie:),

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe w latach 70tych f300 był droższy od PloProfa(za którego teraz trzeba zapłacić krocie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy Was nie zalamie, ale za ten zegarek (przeciez w calkiem niezlym stanie) zaplacilem w przeliczeniu 450 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem, czy Was nie zalamie, ale za ten zegarek (przeciez w calkiem niezlym stanie) zaplacilem w przeliczeniu 450 zl.

Mogłeś już się zlitować i nie pisać.. :cry: :cry: :cry: :wink:

Tym większe GRATULACJE - dobre źródło masz Zbyszku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dałem jeszcze mniej (dużo, dużo mniej) i to w dodatku w pakiecie z paroma ruskami, atlanticem do czyszczenia i dwoma Zenitami (aparatami).

Nie, nie wykorzystałem sprzedawcy, sam na początku nie wiedziałem czy to oryginał, kupowałem w ciemno, ale się opłaciło.

A co do prądożerności to rzeczywiście ciągnie jak smok, srebrowy Energizer wytrzymał 5 miesięcy.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czterech dobach przyspieszyl sumarycznie okolo 2,5 sekundy, noszony codziennie co najmniej kilka godzin (konkurencja na nadgarstku jest ostra, musze przeciez dokrecac automaty :grin: ).

Dzieki za pochwaly, zegarek jest piekny IMHO i z taka dokladnoscia stanowi alternatywe dla zegarka kwarcowego (zeby miec jakis punkt odniesienia przy nastawianiu mechanikow, kiedy nie ma dostepu do netu :mrgreen: ). Nie wiedzialem, ze one byly tak pradozerne, ale z kolei wymiana baterii wydaje sie dziecinnie prosta, nawet dla mnie, kompletnego technicznego antytalencia. Ceny zegarkow kamertonowych sa bardzo atrakcyjne, zczasem pewnie bedzie drozej.

Mam natomiast pytanie o konserwacje. Co w takim zegarku trzeba czyscic i smarowac i jak czesto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak u ciebie wygląda gumowa uszczelka dekla? Bo u mnie z biegiem czasu rozpuściła się tworząc coś w rodzaju smolistego lepisze, które wprawdzie uszczelnia w stopniu podstawowym, ale brudzi łapy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, znam ten bol, tez bylem matka :mrgreen: :mrgreen: .

W moim oryginalna uszczelka zostala (dawno temu?) usunieta, pewnie sie rozpuscila, tak jak u Ciebie. Jakis Szwed-spryciula uszczelnil dekiel... UWAGA! UWAGA!...

PAPIEREM

tak, ze mam bardzo gustowna, biala, papierowa "uszczelke".

Jeszcze sie nie zastanawialem, co ztym zrobic. Kontaktu z woda i tak bede unikal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze sie nie zastanawialem, co ztym zrobic. Kontaktu z woda i tak bede unikal.

w mojej konstelacji co prawda automatycznej ale też z tych lat uszczelka także była taka ledwie żywa dlatego udało mi się dopasować jakąś. aha i jeszcze cały środek latał w kopercie więc blaszki mocujące lekko podgiąłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego firmy wycofały się z produkcji kamertonów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to była era tuż przed kwarcami, tańszymi i dokładniejszymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to była era tuż przed kwarcami, tańszymi i dokładniejszymi.

Dokladnie, plus to, ze wtedy wszyscy zaczynali byc zafascynowani wyswietlaczami cieklokrystalicznymi w kwarcach, a klasyczne tarcze ze wskazowkami szly w odstawke. Pradozernosc (w stosunku do kwarcow) tez chyba grala jakas role.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokladnie, plus to, ze wtedy wszyscy zaczynali byc zafascynowani wyswietlaczami cieklokrystalicznymi w kwarcach, a klasyczne tarcze ze wskazowkami szly w odstawke.

Pamiętam że w latach 70-tych moim marzeniem był ruski zegarek kwarcowy Elektronika, grubości chyba 2 cm, który zdobyłem niemałym kosztem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.